Vedtekter for Hordvik barnehage

VEDTEKTER FOR HORDVIK BARNEHAGE 

 

1. Eier 

Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM) eier og driver Hordvik barnehage,
5108 Hordvik, gjennom NLM-barnehagene AS. 

Styret for aksjeselskapet er ansvarlig organ for barnehagen og det organet som representerer eieren.  Eier kan ikke hente utbytte fra barnehagedriften. 

 

2. Formål 

a) Barnehagelovens formålsparagraf 

Barnehagen skal i samarbeid og forståelse med hjemmet ivareta barnas behov for omsorg og lek, og fremme læring og danning som grunnlag for allsidig utvikling. Barnehagen skal bygge på grunnleggende verdier i kristen og humanistisk arv og tradisjon, slik som respekt for menneskeverdet og naturen, på åndsfrihet, nestekjærlighet, tilgivelse, likeverd og solidaritet, verdier som kommer til uttrykk i ulike religioner og livssyn og som er forankret i menneskerettighetene.  

Barna skal få utfolde skaperglede, undring og utforskertrang. De skal lære å ta vare på seg selv, hverandre og naturen. Barna skal utvikle grunnleggende kunnskaper og ferdigheter. De skal ha rett til medvirkning tilpasset alder og forutsetninger.  

Barnehagen skal møte barna med tillit og respekt, og anerkjenne barndommens egenverdi. Den skal bidra til trivsel og glede i lek og læring, og være et utfordrende og trygt sted for fellesskap og vennskap. Barnehagen skal fremme demokrati og likestilling og motarbeide alle former for diskriminering.  

 

b) Eiers formål for barnehagen 

Barnehagen skal i samarbeid og forståelse med hjemmet gi barna kristen oppdragelse i et godt og trygt miljø. Arbeidet med lek, læring og sosial kompetanse skal samlet bidra til barnas allsidige utvikling. Våre verdier skal gjenspeile ansvar og omsorg for mennesker rundt oss, både lokalt, nasjonalt og globalt. 

  

3. Forvaltning av barnehagen 

Barnehagen blir drevet i samsvar NLM sine verdier og Lov om barnehager  

og forskrifter til loven, rammeplan for barnehager, og de forskrifter og retningslinjer som departementet til enhver tid fastsetter. I samsvar med barnehagelovens § 1a andre ledd, blir barnehagen drevet med et kristent formål.  Kristen tro, etikk og menneskesyn skal være grunnlaget for alt som barnehagen foretar seg.  Barnehagens vedtekter og årsplaner skal bygge på samme grunnvoll og være med i grunnlaget for driften av barnehagen. 

 

4. Avtale om drift 

Barnehagen er godkjent av og får tilskudd fra Bergen kommune.

 

5. Opptak av barn 

Etter barnehagelovens § 17 skal alle godkjente barnehager i kommunen samarbeide om opptak av barn. Kommunen skal legge til rette for en samordnet opptaksprosess, der det tas hensyn til barnehagenes mangfold og egenart.  Brukernes ønsker og behov skal tillegges stor vekt ved selve opptaket. 

 

  • Opptaksmyndighet

Daglig leder foretar opptak av barn i barnehagen.

 

  • Opptakskrets
  1. Bergen kommune
  2. Andre kommuner

 

  • Opptakskriterier  

Ved opptak prioriteres barn i denne rekkefølge:

a)    Barn med nedsatt funksjonsevne, i samsvar med barnehagelovens § 18, og barn som det er fattet vedtak om etter lov 17.juli 1992 nr 100 om barnevernstjenester (barnevernloven) §§ 4-12 og 4-4, annet og fjerde ledd.

b)    Søsken av barn som har plass i barnehagen.

c)    Barn til ansatte.

  1. Opptak skjer etter nummerert venteliste i Bergen kommunes felles opptakssystem, som deles i alder over og under tre år.

 

  • Opptakets lengde

Tilbud om barnehageplass gjelder fra opptaksdato, angitt i brev med tilbud om barnehageplass, og fram til skolepliktig alder.

 

  • Opptakstidspunkt og oppsigelsesfrist 

Opptak av barn skjer hele året, men hovedsakelig ved samordnet opptaksprosess.  Daglig leder kan, etter søknad i Bergen kommunes felles opptakssystem, tilby barnehageplass utenom hovedopptak.

 

Oppsigelse skal være skriftlig. Gjensidig oppsigelsestid av barnehageplass er to måneder, regnet fra 1. dag i måneden etter at oppsigelsen er mottatt. Oppsigelse fra barnehagens side krever saklig grunn. Oppsigelsestiden gjelder også for barn som det er takket ja til plass for, men der foreldre/foresatte ombestemmer seg.

 

  • Klageadgang

Ved hovedopptak kan søker klage over avslag på søknad om barnehageplass og på avslag om å få sitt første eller andre ønske oppfylt.

Utenom hovedopptak kan bare søkere til barnehagen med lovfestet rett til prioritet etter barnehagelovens § 18 klage dersom de ikke får plass (se ’Opptakskriterier’, pkt a).

Alle klager må fremsettes skriftlig til kommunen og må nevne hvilken avgjørelse det klages over og de grunner som klagen støtter seg til.  

Reglene for klageadgang finnes i Forskrift om saksbehandlingsregler ved opptak i barnehage, forskrift 2005-12-16 nr. 1477.

  

6. Foreldrebetaling  

Barnehagelovens § 19 forplikter offentlige myndigheter til å behandle alle 

godkjente barnehager likeverdig i forhold til offentlige tilskudd.  Så lenge stat og

kommune følger opp bestemmelsen i barnehageloven, vil barnehagen følge statens

bestemmelser om foreldrebetaling. Etter vedtak fra styret for NLM-barnehagene AS følger barnehagen den makspris som myndighetene vedtar. 

 

Betaling for mat kommer i tillegg.

 

7.  Mislighold 

Hvis betaling for barnehageplass ikke er mottatt i løpet av den måneden betalingen gjelder for, vil foreldre/foresatte motta en purreinkasso. Blir heller ikke denne betalt innen 14 dager, går saken til inkasso. 

 

Ved gjentatt mislighold har barnehagen rett til å si opp barnehageplassen.

Hvis det skyldes foreldrebetaling for mer enn 2 måneder, har barnehagen rett til å si opp barnehageplassen. Dette gjelder også når barn gjentatte ganger blir hentet etter at avtalt oppholdstid er overskredet. 

  

8. Arealutnytting 

Barnehagen har et samlet leke- og oppholdsareal på 269 m² Barnehagens norm for arealutnytting er på 5,3 m² pr barn under 3 år og 4 m² pr barn over 3 år. 

  

9. Åpningstider/ferieordning 

Åpningstiden er fra kl. 7 til kl. 17 mandag – fredag. I juli måned er åpningstiden 7.30-16.30.
Dersom barn blir hentet etter stengetid, kan foreldre/foresatte bli ilagt gebyr 180 kr.
Barnehagen er stengt i følgende perioder: 

Uke 29 og 30, julaften, nyttårsaften, hele romjulen og onsdag før påske.
I løpet av året er barnehagen i tillegg stengt fem kurs- og planleggingsdager.

Barn skal ha minst fire ukers ferie i løpet av et barnehageår; minst tre uker skal være sammenhengende. Disse tas ut i forbindelse med stengt uke 29 og 30. 

 

10. Foreldreråd 

Etter barnehagelovens § 4 skal barnehagen ha et foreldreråd som består av alle foreldre/ foresatte til barna i barnehagen.  Foreldrerådet skal fremme deres fellesinteresser og bidra til at samarbeidet mellom barnehagen og foreldregruppen skaper et godt barnehagemiljø. Foreldrerådet kan også ta initiativ til dugnader i barnehagen og hjelpe til med å gjennomføre disse. Foreldrerådet velger selv leder og sekretær. Foreldrerådet velger 2 foreldrerepresentanter til SU.

  

11. Samarbeidsutvalg 

Ifølge barnehagelovens § 4 skal barnehagen ha et samarbeidsutvalg (SU) som skal være et rådgivende, kontaktskapende og samordnende organ.  Det består av foreldre/foresatte, ansatte i barnehagen og eier, slik at hver gruppe har 2 representanter hver. Eiers representanter velges for to år, de øvrige for ett år. 

 

Daglig leder i barnehagen er samarbeidsutvalgets sekretær, forbereder sakene, setter opp saksliste og kaller inn til møte i samråd med leder i SU. 

 

NLMs regionleder, eller den regionstyret har valgt, har møte- og talerett i SU. 

 

Samarbeidsutvalget skal forelegges saker og har rett til å uttale seg i saker som er av viktighet for barnehagens innhold, virksomhet og forholdet til foreldrene.  Det skal ha informasjon om budsjett og regnskap.  Saker som gjelder ansettelser, opptak av barn og lignende skal ikke behandles av samarbeidsutvalget. 

 

12. Eierstyret 

Eier utnevner et eierstyre for barnehagen.  Eierstyret skal være eiers lokale organ og bistår daglig leder med oppgaver i henhold til instruks for eierstyret. 

  

13. Internkontroll 

Systematisk helse-, miljø, og sikkerhetsarbeid gjennomføres i samsvar med internkontrollforskriften som er et krav i Barnehageloven § 9. Barnehagen bruker PBL Mentor HMS (passordbeskyttet) som sitt internkontrollsystem. Gjennom Mentor svarer barnehagen ut de kravene som er gitt i aktuelle lovverk som f.eks. arbeidsmiljølov, brannvernlov m.m. 

I PBL Mentor er det lagt inn organisering og mål for virksomheten. I HMS håndboken i systemet har vi f.eks. lagt inn 119 rutiner og beredskapskort. Disse dekker aktuelle hendelser som mistanke om omsorgssvikt, skader i barnehagen, barn og sikkerhet, beredskap osv. I tillegg finner vi også HMS-årshjul, avvik med oppfølging og risikovurdering for ulike aktiviteter i barnehagen.

Administrator for PBL Mentor sørger for at lover og forskrifter til enhver tid er oppdaterte.

  

14. Ansvar 

Barnehagen tegner ulykkesforsikring for barn som har fått plass i barnehagen.  Forsikringen dekker barnet 24 timer i døgnet gjennom hele året.  

 

15. Iverksetting 

 

Vedtektene for Hordvik barnehage, 

 

endres gjeldende fra 01.02.2022

 

 

Godkjent av eierstyret for Hordvik barnehage –19.01.2022